USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ

 

Eli kysymyksiä joita saan usein e-mailina ja vastauksiani niihin (osa vastauksista poimittu suoraan kirjoittamistani maileista).

Huom! Monista asioista on eri mielipiteet ja joka koiranomistajalla/kasvattajalla voi olla omat tapansa ja vastauksensa:-) Nämä perustuvat minun kokemuksiini.

 

**Voinko hankkia harjakoiran kaveriksi minulla jo olevalle erirotuiselle koiralle vai tappelevatko ne?**

Tuo sopeutuminen on aina vähän koirakohtaista. Itselläni koko lauma tulee toimeen, mutta silloin kun hankin toisen koiran eli harjan pk chihuni seuraksi, chihu mökötti muutaman päivän. Samoin kun tuli kolmas koira, puolestaan harjakoira mökötti. Chihu ei ollut millänsäkään..  Olen sitä mieltä että aikuisten koirien sopeuttaminen yhteiselämään voi olla vaikeampaa kun vaikkapa pentu - aikuinen. Pentu yleensä alistuu ja aikuinen ottaa sen joko hyväksi kaveriksi tai ei sitten niin paljon välitä toisen olemassa olosta mutta tappelua ei niin helposti tule. Eikä sitä välttämättä tule aikuisillekaan. Poikkeuksena sanottakoon kuitenkin että olen kuullut myös tapauksista joissa koirat eivät kerta kaikkiaan ole sopineet yhteen. Se on kuitenkin melko harvinaista.

 

**Mitä harjakoira maksaa??**

Hinta on kasvattajakohtainen ja sinun pitää tiedustella sitä kasvattajalta jolta koirasi aiot hankkia. Usein hintahaarukka on väliltä 800-1400e, toiset kasvattajat myyvät karvaiset powderit halvemmalla ja nakut kalliimmalla, toisilla on kaikille sama hinta. Samoin vanhempien näyttelymenestys saattaa vaikuttaa.

Mahdolliset näyttelyttämisen estävät virheet yleensä alentavat koiran hintaa eli vaikkapa purentavikainen tai yksi kiveksinen uros ovat halvempia.

Huomaathan että vastuullinen kasvattaja käyttää jalostusyksilöt silmä- ja polvitutkimuksissa riittävän usein, tarkastuttaa pentueen eläinlääkärillä ennen myyntiä, käyttää myös vanhempia näyttelyissä, syöttää laadukasta ruokaa jne. jne joten pennuista on myös paljon kuluja.

 

**Mitä harjakoiran pito maksaa??**

Perusasiat mitkä maksavat ovat ruoka, tarvikkeet, eläinlääkäri. Miten paljon kulutat kohtaan tarvikkeet on paljolti itsestäsi kiinni. Oma paheeni on liiankin usein tuhlata kaiken maailman tilpehööriin, leluihin, koiranhoito tuotteisiin jne.

Ruokakulut ovat toki pienet yhdellä pienellä koiralla.

Eläinlääkäriin menee siinä sadan euron paikkeilla tai hieman alle per vuosi  rokotuksina ja toki heti runsaasti enemmän jos lääkäriin tarvii mennä muunkin kun rokotusten vuoksi. Ell hinnat vaihtelevat lääkäri kohtaisesti.  Madotus on myös tarpeen joka koiralle. Yleensä koirat madotetaan keväällä&syksyllä ja pentuiässä useammin.

Puuterin turkin hoitoon tarvit harjan, kamman, pesuaineet. Föönin kuivaamiseen. Tavallinen hiusfööni käy mutta varsinkin useamman puuterin omistajat investoivat mielellään tehokkaampaan koirafööniin. Kuono ajetaan trimmerillä.

Nakun tarvikkeisiin kuuluu trimmeri siitä huolimatta onko rungossa liikaa karvaa vai ei. Kuono on hyvä joka tapauksessa siistiä edes joskus ja näyttelyihin toki siistitään koko koira. Karvaisemman nakun varusteisiin näyttelyitä ajatellen varsinkin kuuluu myös partakone, sillä trimmeri jättää pienen sängen.

Trimmereitä on montaa hintaluokkaa. Marketin halppis kotiparturilla voi aloittaa, niillä saa yleensä pisimmät hapsut pois mutta tarkempaan työskentelyyn kannattaa ostaa parempi trimmeri. Hieman laadukkaampi trimmeri myös leikkaa karvan paremmin poikki eikä nirhaa nahkaa. Suosittu naku trimmeri on Moser Chromini. Sillä voi trimmata myös puuterin kuonoa, joskin toiset hommaavat puuterille Chrominin seuraksi myös isomman Chromstylen. Kunnolliset trimmerit maksavat ostopaikasta ja mallista riippuen satasen molemmin puolin.

 

**Voiko harjakoiran kanssa harrastaa Tokoa tai agilityä??**

Voi, koirasta riippuen enemmän tai vähemmän vakavamielisesti:-)) Harjakoira ei ole tyyppiä "kultainen noutaja, teen kaiken sinun mieliksesi". Eli miellyttämisen halua ei ole samalla lailla kuin pk roduilla. Nakun opetuksessa tehoaa se että homma on mukavaa ja koira oivaltaa että tekemällä jotain vaadittua on vielä mukavempaa... Eli esim. oman agility nakuni kanssa kävimme myös toko alkeiskurssin ja päähän jäi jotain, kunhan onnistunut suoritus palkittiin aina kehuilla ja namilla. Agility alkoi maistua kun koira oivalsi että tottelemalla se saa kirmata koko radan ja tuota hullua akkaa kannattaa kuunnella niin esteen jälkeen saa vielä naminkin.

Harjakoirissa on todella monen luonteisia ja voin sanoa että koiristani Jampen kanssa en ikipäivänä harrastaisi esim. tokoa. Sitä ei moinen touhu voisi vähempää kiinnostaa. Sen intohimo on kaikenlainen juokseminen ja tavaroiden haku, joten nopeutta on testattu vinttariradalla, (paikka jonka näkemisestäkin koira sekoaa aivan täysin) ja noutaminen hoituu pallolla tai lelulla jota koira hakee niin kauan kun sitä joku jaksaa sille vain heitellä. Flyball tuli myös kokeiltua mutta flyball kone oli liikaa..

Powder on usein nakua pehmeämpi ja oppivaisempi, enemmän koiramainen olemukseltaan ja tavoiltaan kuin karvaton kaverinsa.

 

**Millainen panta nakulla harjakoiralla pitää olla?**

Itse käytän nakuilla nykyään leveää, pehmeää, puolikuristavaa kangaspantaa (tai hieman ohuempaa nahkaista mutta pehmeää puolikuristavaa pantaa). Helppo pukea ja lämmittää hiukan kaulaa talvella + mukava koiralle eikä hankaa. Pantaa valitessa nakulle, on joka tapauksessa hyvä katsoa ettei siinä ole metalliosia nahkaa vasten. Puuterille sopii mahdollisimman liukas materiaali takuttamisen estämiseksi.

pannat.jpg (16733 bytes)

 

**Tarviiko naku vaatteita??**

Viileillä ilmoilla ulkona kyllä. Sisällä en koskaan pue koiriani jotta niillä olisi lämpimämpi, sillä miten ne tarkenevat ulkona jos "haudon" niitä jo sisällä? Mielestäni myös iholle on paras ettei koiralla ole koko ajan jotain päällään.

Tuulinen ilma ja lämpötila lähellä nollaa vaativat jonkinlaista vaatetta ulkoiluun. Aluksi kevyttä loimea ja pakkasilla koko haalari. Hirmupakkasilla laitan vielä loimen haalarin päälle lisäsuojaksi ja toisinaan vauvan kypärämyssyn päähän korvien suojaksi. Tassut kylmettyvät helposti kovalla pakkasella mutta en ole toimivaa töppössysteemiä vielä keksinyt ja toki paukkupakkasella vaan pyrähdetään ulkona.

Vaatteita kannattaa tehdä joko itse tai kysellä ompelijoilta jotka tekevät koiran vaatteita. Kaupasta valmiina ostetut ovat yleensä kalleimpia eivätkä ollenkaan aina parhaiten istuvia.

Tässä muutama vanha muotikuva;-)

jampe8.jpg (40187 bytes) nakke6.jpg (24778 bytes) vaate.jpg (16956 bytes) vaate2.jpg (12789 bytes) sadetakki.jpg (19140 bytes)

 

**Miten nakun nahkaa hoidetaan??**

Tarvittaessa pesu miedolla pesuaineella ja hajusteeton rasva. Liian usein peseminen voi turhaan kuivattaa nahkaa.

Joskus nakuilla esiintyy finnejä / mustapäitä. Ne saattavat johtua  ruuasta (esim. liian rasvainen), iästä, nuorilla koirilla voi olla ohimenevä finnikausi, perimästä. Ärtynyttä ihoa tulee seurata, miettiä mitä ruokavalioon kuuluu, pestä koira useammin hoitavalla pesulla ja huolehtia hygieniasta mahdollisimman hyvin.

Kuiva iho hoituu yleensä rasvalla ja joskus voi ruokaan lorauttaa esim. kalaöljyä.

Kesällä aurinkoisella ilmalla varsinkin vaaleat nahankohdat tulee suojata aurinkovoiteella, sillä harjakoirankin nahka voi palaa.  

 

**Onko powderin turkki vaikea hoitaa??**

Turkkejakin on monenlaisia.. Lyhyempiä, pitempiä, karheaa, pehmeää, runsasta ja harvaa.. Toiset takkuuntuvat melko helposti ja takkuja saa selvitellä usein.

Laadukkaat pesu- ja hoitoaineet helpottavat turkinhoitoa.

 

**Onko harjakoirilla sairauksia??**

Valitettavasti on, niin kuin varmasti kaikilla roduilla:-( Harjakoirakanta on myös melko pieni joten lähes joka koiran suvusta löytyy jotain, ainakin kun riittävän kauaksi katsotaan. Kasvattajan tehtävä on koittaa vältellä näitä ikäviä asioita parhaansa mukaan.

Harjakoirilla on todettu muutama polvivika, polvet eivät kuitenkaan ole suuri ongelma niin kuin monella muulla kääpiörodulla. Silmät (samoin kuin polvet) suositellaan tutkittavaksi jalostuskoirilta, ja toistaiseksi PRA tapauksia on tullut ilmi joitakin myös Suomessa. PRA:n prcd muotoon on olemassa geenitesti.

Silmistä on löytynyt myös muutamia kaihitapauksia sekä linssiluksaatiota. Linssiluksaatiosta saadaan toivottavasti parempaa tietoa lähitulevaisuudessa kun koiria tutkitaan enemmän.

Harjoilla on myös ollut joitakin sydänvikoja, selkäongelmia, epilepsiatapauksia sekä legg-perthestä.

Keskustele asiasta koirasi kasvattajan kanssa. Samoin jos haluat käyttää omistamaasi harjakoiraa jalostukseen tai joku haluaa käyttää sinun koiraasi jalostukseen, kannattaa keskustella taustatiedoista koiran kasvattajan kanssa.

Normaalit "kulkutaudit" voivat tarttua koiraan kun koiraan mutta mitä itse olen todennut ja muiltakin kuullut niin harjakoirat eivät ole epidemioiden suhteen sen herkempiä kun muutakaan rodut. Jos joku kuvittelee että karvattomuus lisäisi sairastumisalttiutta niin se ei pidä paikkaansa. Ennemminkin omalla kohdallani olen huomannut että harjat sairastelevat hyvin vähän.

 

**Sopiiko harjakoira allergiselle??**

Kysymys pyörii varmasti monen allergisen mielessä. Vastausta ei tiedä kuin kokeilemalla. Suurin osa allergikoista mitä minä olen kuullut voi pitää nakukoiraa mutta eivät kaikki. Nakusta (ainakaan aidosta nakusta) ei juuri karva irtoa, nahka kuitenkin hilseilee sillä kuten muillakin koirilla. Asiaa toki helpottaa se että koira on helppo pestä ja rasvata hilseilyn ehkäisemiseksi. Ihminen voi olla allerginen myös vaikkapa koiran syljelle ja sitähän et voi estää:-(

Allerginen voisi aluksi käydä kyläilemässä jossain missä on harjakoiria tai jos mahdollista että tutulla on harja, kokeilla yhteiseloa koiran kanssa muutama päivä. Jos ongelmia ei ole voi oman koiran ostoa suunnitella. Tiedustele kasvattajalta mahdollisuutta koeaikaan, eli että saat palauttaa koiran tietyn ajan päästä jos ongelmia tulee. Asiasta tulee tehdä selkeä sopimus ja määritellä palautusaika, on kohtuutonta vaatia että esim. vuoden päästä kasvattaja ottaa aikuisen koiran takaisin ja palauttaa koko kauppasumman.

 

**Minkä ikäisenä harjakoiran pentu on luovutusikäinen??**

Yleensä kasvattajat luovuttavat pennut 7-8 viikkoisina.

 

**Voiko pennun viedä ulos??**

Voi ja pitääkin viedä jotta se pikkuhiljaa tottuu ulkoiluun. Ja aina kehut kun pissat tulee pihalle:-) Talvella ulkona käynti todella pikaisesti ja pikkupennulle voi ensi hätään muotoilla vaikkapa vanhasta sukasta vaatetta. Ennen rokotuksia pentua ei saisi päästää ihmettelemään vieraiden koirien jätöksiä tai tekemään paljoa tuttavuutta vieraiden koirien kanssa.

 

 

 

Eikö vastausta löytynyt vieläkään? Siinä tapauksessa laita postia tulemaan:-)