Tämä on osa materiaalia minkä annan Dragon Moon pennun ostajille, ethän kopioi kiitos!


Sanna Joutsela

Tourunkulmantie 1209

31160 Nuutajärvi

p. 0400-236050

dragonmoon@pp.inet.fi

http://personal.inet.fi/koti/dragonmoon

 

Onneksi olkoon uudesta perheenjäsenestä!

Näiden monisteiden tarkoitus on vastata joihinkin mahdollisesti mieleen tuleviin kysymyksiin. Muistathan kuitenkin, että minulle voit tarvittaessa soittaa milloin tahansa, kellonajasta ja päivästä piittaamatta. Ja vaikka ei mitään kysyttävää / erityistä asiaa  olisikaan, niin aina on mukava kuulla tuoreita kuulumisia. 

 

Suuri ihmeellinen maailma…

Anna pennun rauhassa tottua uuteen kotiinsa. Varaa sille myös oma rauhaisa lepopaikka, minne se voi ryömiä rauhoittumaan ja nukkumaan. Ensi päivät uudessa kodissa ovat pikkupennulle suuri seikkailu ja sillä voi olla pientä koti-ikävää. Pian pentu kuitenkin tottuu sinuun ja alkaa luottaa sinuun ja muihin perheenjäseniin.

Ensimmäinen opittava asia on nimi. Päätä pennulle mukava, lyhyt kutsumanimi ja ala käyttää sitä koiraa kutsuttaessa.

On koiran parhaaksi, että se oppii pienestä pitäen tulemaan luokse pyynnöstä. Tätä asiaa voi opetella alusta alkaen, kutsuen koiraa ja aina kehut palkaksi kun koira tulee luokse. Jos sinun tarvitsee jostakin syystä rangaista koiraa, silloin menet itse koiran luo. Ei milloinkaan niin että kutsut koiran luoksesi ja sitten rankaiset sitä. Luokse tulon on aina oltava iloinen asia ja kun se pienestä pitäen opetellaan leikin varjolla, sinulla on aina iloisesti luokse tuleva koira.

Pikku pentua voit rangaista ravistelemalla sitä niskanahasta (ei tietenkään mitenkään  kovakouraisesti) , siten sen emäkin opettaa pentujaan tavoille. Myös silmiin tuijottaminen ja ”puhuttelun pitäminen” on usein tepsivä keino.

Pikku pentu ei ole vielä sisäsiisti, eikä tarpeet aina välttämättä tule edes niille osoitettuun paikkaan. Valmistaudu siis mattopyykkiin tai kerää matot pois lattialta pentuajaksi.  Helpoiten pentu oppii tekemään tarpeensa pihalle kun viet sen ulos aina leikin, ruuan ja unien jälkeen. Sisällä anna pennulle sanomalehti lattialle tarpeiden tekemistä varten ja aina kun pentu tekee tarpeet sanomalehdelle muista kehua sitä. Kehut ovat aina paras tapa vahvistaa oikeata käytöstä. Koiran nenän painaminen väärään paikkaan tehtyyn pissaan ei auta mitään. Pissoja ja kakkojahan koirat haistelevat mielellään ulkonakin, joten se ei ole koiran mielestä kovinkaan kummoinen rangaistus.

Pennun jäädessä yksin kotiin sinun kannattaa sulkea se yhteen huoneeseen, jättää paperia reilusti tarpeiden tekoa varten ja tarkasta vielä ettei mitään vaarallista purtavaa jää pennun ulottuville.

Pikkuhiljaa pentua pitää opettaa myös kulkemaan ulkona hihnassa. Harjoittelun voi aloittaa jo sisällä ja pitää pennulla kevyttä pantaa lyhyitä aikoja kerrallaan. Älä jätä pentua yksin panta kaulassa. On aina vaara että se jää pannasta johonkin kiinni ja pahimmassa tapauksessa kuristuu. Rokottamattoman pennun ei kannata antaa tutkiskella vieraiden koirien ulosteita pihalla ja muutenkin sen voi kantaa haluttuun paikkaan eikä antaa kauheasti vielä tutkia ympäristöä. Rokotusten jälkeen sen sijaan pentua pitää kuljettaa mahdollisimman erilaisissa ympäristöissä, jotta se tottuu eri ihmisiin ja tilanteisiin, eikä turhaan kasva liian araksi aikuiseksi. Muista kuitenkin että pennulle kaikki on uutta ja ihmeellistä, joten älä pakota sitä uusiin tilanteisiin vaan anna sen itse tutustua ja rohkaistua ja kehu onnistumista. Pieni koira muistaa harmillisen pitkään jos se pelästyy jotakin tilannetta.

Vieraiden koirien kanssa on hyvä tehdä tuttavuutta sitten kun pennun rokotukset ovat kunnossa. Mutta varsinkin isompien koirien kanssa kannattaa olla varovainen. Pikku koira muistaa loppuikänsä jos sitä toinen koira puree. Siis järki käteen tuttavuutta tehdessä. Varsinkin jos vastapuoli murisee, älä anna koirien haistella. Parhaiten tietenkin  pääset alkuun ennestään tuttujen koirien kanssa. Älä kuitenkaan ole ylisuojelevainen eli vieras koira voidaan ohittaa haistelematta mutta älä missään tapauksessa ota tavaksesi kaapata pentua syliin kun kohtaatte muita koiria.

Samoin huonolla ilmalla (tuulella, sateella), pennun täytyy käydä ulkona. Ei sylissä vaan pentu käy itse tarpeillaan ja kävelee ulkona. Liialla lellittelyllä koirastasi kasvaa todella helposti kiukutteleva pikku prinssi tai prinsessa…

Puolivuotiaan koiran kanssa voit jo hyvin ottaa osaa paikkakuntasi koirakerhojen tapahtumiin. Esim. alkeistoko sopii hyvin joillekin koirille ja jossain päin suomea on myös ihan pennuille tarkoitettuja tutustumis- ja sosiaalistamisryhmiä.   Tällaiset tilaisuudet kannattaa ehdottomasti käyttää hyväkseen. Monet koirakerhot järjestävät myös leikkimielisiä epävirallisia näyttelyitä. Tällaisessa match showssa voi olla tuomarina paikallinen kasvattaja, tuomari, muuten vaan koiraharrastaja tai vaikkapa joku julkkis. Match shown tarkoitus on totuttaa koiraa näyttelyyn ja käsittelyyn.

Kaikenlaisessa koulutuksessa muista maltti! Toiset koirat oppivat nopeammin, toiset hitaammin. Älä yritä opettaa koiraa jos olet itse pahalla päällä ja lopeta opetus aina kun huomaat pennun väsyvän. Ja muista palkita onnistumisesta!

 

Terveydestä

Kiinanharjakoirat ovat yleensä melko terveitä. Karvattomatkaan harjakoirat eivät ole sen herkempiä vilustumisille tms. Toki harjakoirakin voi sairastua tarttuviin sairauksiin joita on liikkeellä, ripuliin, flunssaan jne. Näissä tapauksissa harjakoiriin pätevät samat ohjeet kuin muihinkin koirarotuihin. Olen kuullut että jotkut eläinlääkärit kuvittelevat harjakoirien olevan aivan erilaisia, eivätkä osaa niitä hoitaa. Karvattomaankin koiraan pitää hoitotilanteessa suhtautua niin kuin koiraan yleensäkin. Tiedossani ei ole mitään erityisiä fyysisiä erovaisuuksia muihin rotuihin nähden, mitkä pitäisi hoidossa ottaa huomioon.

Olen tähän kerännyt joitakin asioita joita voi sattua. Hyvä koiran ensiapu opas on myös Auli Koposen kirjoittama kirja Koiran ensiapu ja kotilääkintä.

Sairastapauksen sattuessa voit soittaa minulle milloin vain jos tunnet tarvitsevasi neuvoja. Pyrin auttamaan parhaani mukaan tai etsimään vastauksia jos en niitä itse tiedä. Muista että tyhmiä kysymyksiä ei ole!  Vakavammat tapaukset kuuluvat toki eläinlääkärille mutta toisinaan apu löytyy ihan kotikonsteinkin.

 

Pentu vaihtaa hampaansa yleensä 5-7-kuisena. Anna pennulle puruluita ym. sillä ne helpottavat hampaiden irtoamista ja silloin pentu ei niin helposti ala pureskelemaan ei toivottuja kohteita, kuten vaikka sohvanjalkaa…

Karvattomilla harjakoirilla saattaa olla hammaspuutoksia tai virheasentoisia hampaita. Karvattomuuden geeni vaikuttaa myös hampaiden kehitykseen. Varsinkin kulmahampaat saattavat tulla siten etteivät ne kuluta maitokulmahampaiden juuria, vaan maitokulmahampaat pitää poistattaa eläinlääkärillä. Seuraa tilannetta, sillä mikäli vanhat hampaat ovat tiellä ne helposti painavat uudet hampaat virheasentoon. Voi myös käydä niin etteivät kulmahampaat vaihdu tai vain osa vaihtuu. Eli jos viet koirasi lääkäriin alakulmahampaiden poistoa varten, älä poistata yläkulmia varmuuden vuoksi jos uusia ei vielä näy. Voi olla että ne eivät tulekaan. Näissä tapauksissa maitokulmahampaat saattavat pysyä koiran suussa koko eliniän tai sitten ne putoavat jossakin vaiheessa pois.

Joillekin koirille muodostuu hammaskiveä. Pienet määrät hammaskiveä voi rapsutella itse pois vaikkapa kynnellä. Toiset eläinkaupat myyvät myös hammaskiven raaputtamiseen tarkoitettua piikkiä. Sen käytön  kanssa pitää olla varovainen, koska piikki on terävä.

Jos kiveä muodostuu paljon se pitää poistattaa lääkärillä. Mutta omatoimisuudella ja puruluilla lääkärin voi aika pitkälti välttää.    

Mahdollisiin iho-ongelmiin kannattaa kiinnittää heti huomiota. Näppyläisen ihon syynä voi olla vääränlainen ruokavalio. Tarkkaile ihon kuntoa jos vaihdat ruokaa.

Myös karvattomalla koiralla voi olla ”murkkuikä” eli nuorella koiralla voi olla finnejä varsinkin niskassa ja ne häviävät ajan kuluessa. Voit pyyhkiä finnejä desinfiointiaineella.  Jos ne näyttävät tulehtuvan ja vaivaavan liiaksi  koiraa, voi olla syytä näyttää tilannetta lääkärille joka voi määrätä rauhoittavan antibioottikuurin.

Varsinkin nuorilla koirilla saattaa olla anaalirauhas ongelmia. Anaalirauhaset sijaitsevat koiran peräaukon molemmin puolin ja normaalisti ne tyhjenevät koiran ulostaessa. Joskus ne voivat tukkeutua, eivätkä  tyhjene normaalisti. Tällöin koira alkaa yleensä  nuoleskella  peräpäätään ja hankaa takapuoltaan lattiaan, mattoihin jne. Pahasti täyttyessään rauhaset voivat myös kivuliaasti tulehtua.

Tämän voi välttää tyhjentämällä rauhaset kun em. oireet ilmenevät. Rauhaset ovat siis  peräaukon molemmin puolin n. kello 5 ja 7 kohdalla. Ota koira vaikkapa lattialle viereesi, nosta häntä vasemmalla kädellä, samalla kannattaa pitää paperia edessä, sillä toisinaan rauhasista voi tulla paljonkin nestettä.  Purista rauhasia peukalolla ja etusormellasi (molemmat rauhaset jäävät sormiesi väliin), ikään kuin kuvittelisit puristavasi isoa finniä. Purista alhaalta ylöspäin. Kun oivallat asian, rauhasten tyhjennys on varsin helppo asia. Rauhaset voi tietenkin tyhjennyttää myös lääkärillä.

Kynnet pitää leikata säännöllisesti koirien kynsisaksilla. Kynnen sisällä kulkee verisuonia ja hermo, varo niitä. Tummakyntisellä koiralla voit nähdä hermon katsomalla kynttä valoa vasten.

Pään ja korvien raapiminen voi olla oire korvatulehduksesta. Tarkasta korvat säännöllisesti. Jos korvat punoittavat tai niistä erittyy tummaa eritettä (pieni vaikun tulo on normaalia) saattaa koira tarvita korvatippoja eläinlääkäriltä.

Kirkas silmävuoto ei ole vaarallista. Jos erite muuttuu paksuksi tai silmät punoittavat koiralla saattaa olla silmätulehdus tai roska silmässä. Silmätulehdusta ei saa jättää hoitamatta ja roska silmässä voi aiheuttaa pahimmillaan näön menetyksen. Eläinkaupoissa myydään silmävettä jolla silmiä voi itse huuhdella, mutta hiukankin pitkittyneet silmävaivat on syytä näyttää lääkärille.

 

Rokotukset

 

-1. rokotus, kolmoisrokote (penikkatauti, maksatulehdus, parvovirus)

12 viikkoisena (3kk)_________

-2. rokotus, tehoste (kolmoisrokotus) + ensimmäinen rabiesrokotus

16 viikkoisena (4kk)_________

- Koiran täytettyä 1 vuosi ( alle vuoden vanhalle annettu rokotus on voimassa tasan vuoden), kolmoisrokote + rabies ________

 

Tämän jälkeen rokotukset tulee uusia joka toinen vuosi. Ulkomaille matkustettaessa tarkasta määräykset eläinlääkäriltä.

 

Madotus

Pentu on madotettu kasvattajan luona. Nuori koira tulisi madottaa pari kertaa ennen yhden vuoden ikää, eli vaikkapa ennen toista rokotusta ja puolivuotiaana. Myöhemmin madotus tulee uusia kahdesti vuodessa (yleisin tapa lienee antaa matokuuri keväällä ja syksyllä) tai useammin jos tuntuu että koiralla voisi olla matoja. Matojen munat leviävät ulosteiden mukana ja koira saa niitä helposti ulkoilureissuilta.

Apteekista löytyy monia eri valmisteita, omilla koirillani käytän Flubenolia.

   

Ruokinta

Ruokinnasta lienee niin monta mielipidettä kun on omistajaakin. Toiset suosivat kuivaruokaa, toiset kotiruokaa, toiset käyttävät kaikkien sekoitusta. Valitse itsellesi sopivin tapa. Ruokavalio muutokset kannattaa kuitenkin tehdä pikkuhiljaa.

Itse ruokin aikuiset koirani kotiruualla / koirapuurolla / nappuloilla. Jos annat pelkkää kotiruokaa muista lisätä koiran ruokaan vitamiineja. Esim. Citro-oska on hyvä vitamiinivalmiste ja helppo annostella ruokaan. Jos annat sekaisin koti- ja valmisruokia, vähennä lisävitamiinin antamista. Jos ruokit pelkillä nappuloilla, lisävitamiineja ei yleensä tarvitse antaa.

 

Tässä ohje koirapuuroksi (Yrjölän puuro):

1 l vettä

1/2 dl riisiä

1/2 dl ohrasuurimoita

1/2 dl hirssisuurimoita

1/2 dl tattarisuurimoita

300-500g jauhelihaa

Kaikki ainekset laitetaan uunivuokaan ja paistetaan 200 asteessa 90-120 min.

Voit vaihtelun vuoksi korvata jauhelihan esim. kananlihalla tms. Puuroon voi myös lisätä vihanneksia esim. raastettua porkkanaa.

Puuroa voit myös tehdä enemmän kerrallaan ja pakastaa.

 

Voit myös välillä lisätä tarjoiltavan puuron sekaan vaikkapa kermaviiliä tai raejuustoa. Jotkut koirat saattavat olla laktoosiallergikkoja eli jos huomaat kermaviilin aiheuttavan ilmavaivoja/ripulia, jätä se pois tai anna Hyla tuotteita.

Nuori koira tarvii ruokaa useamman kerran päivässä kuin aikuinen. Pikkupentu on hyvä ruokkia neljä kertaa päivässä, 4-kuisen koiran voi ruokkia kolmesti.

Pidäthän koiralla aina raikasta vettä saatavilla.

 

Nahkan / turkinhoito

Karvattoman harjakoiran ihoa tulee säännöllisesti hoitaa, pesu ja rasvaus aina tarpeen mukaan.  Pesuväliä voi säädellä koiran likaisuuden mukaan, toisilla koirilla on rasvaisemman oloinen nahka kuin toisilla. Jos koiralla on finnejä sitä voi pestä useammin.

Itse käytän nakun pesuun Sebamed pesunestettä, koska se on mielestäni sopivan mietoa ja hoitavaa. Usein käytetään myös lapsille tarkoitettuja hajuttomia saippuoita. Karvaisiin kohtiin voi käyttää koirashampoota jos haluaa.

Pesun jälkeen rasvaus hajuttomalla perusrasvalla. Karvaiset alueet kannattaa kammata takuttomiksi sopivalla kammalla.

Naku on arka kylmälle ja vedolle joten viileämmällä ilmalla puetaan lämpimästi vaatetta ja ulkoilukin maistuu taas mukavalle.

Karvaton koira on todellinen auringonpalvoja. Kotoa etsitään aina läikät mihin aurinko paistaa ja siinä makoillaan ja tarpeen vaatiessa siirrytään auringon mukana. Naku myös ruskettuu ja on kesällä monta astetta tummempi kuin talvella. Varsinkin vaaleita nakuja pitää suojata aurinkorasvalla, sillä harjakoiran nahka kärvähtää siinä missä omistajansakin.

Turkinhoidossa on monia tapoja, tässä joitakin hyviksi havaittuja vinkkejä:

Turkkia ei pitäisi  harjata kuivana jotta se ei katkeile, vaan jos ei pestä koko koiraa niin aina tulisi  suihkuttaa jotain hoitoaine/vesiseosta tms. ennen harjausta. Varsinkin jos turkissa on takkuja niin turkki voi mennä kuivaharjauksesta huonoon kuntoon. Selvitä takut pesun jälkeen tai silloin kun hoitoainetta on vielä turkissa tai jos koiraa ei pestä;  hoitoaine/vesi seoksella ensin kostuttaen.

Turkki kannattaa pestä n. kerran kahdessa viikossa tai harvemmin laadusta riippuen ja taas jos turkki on takkuinen ja likaisen tuntuinen niin tiheämmät pesuvälit.
Hyviä hoitotuotteita ovat esim. Pet silkin ja All Systemsin tuotteet, hoitoainetta kannattaa laittaa aina, turkki pysyy paremmassa kunnossa ja takuttomampana, Hoitoaineena voi joskus käyttää myös ihmisille tarkoitettua tuotetta esim.  vaikkapa vita plus öljyhoitoa.
Koira tulee kastella huolella suihkulla jonka jälkeen laimennettua shampoota hierotaan turkkiin. Huuhtelu ja voit toistaa saman. Viimeiseksi laimennettu hoitoaine hierotaan turkkiin ja paremman lopputuloksen takaamiseksi se kannattaa vielä kammata turkkiin jolloin aine levittyy joka puolelle. Huuhtelu voi olla hiukan ”puolihuolimaton” sillä hoitoaineet ovat yleensä sellaisia että sitä saa hiukan jäädäkin turkkiin.
Turkille voi myös antaa joskus öljyhoidon, eli pesun yhteydessä hoitoaineen sekaan lisätään esim. minkkiöljyä jota ei sitten erikoisemmin huuhdota pois, niin turkki jää hiukan rasvaiseksi. Varsinkin kuiva turkki imee "rasvan" nopeasti itseensä.
Pesun jälkeen koira kääritään pyyhkeisiin / peittoihin niin ettei koira palele ja annetaan olla siellä sen verran että turkki kuivuu vähän, niin että on helpompi föönata.

Föönaus miedolla lämmöllä, kuuma puhallus kuluttaa turkkia!

Föönaaminen joka pesun yhteydessä kuluttaa helposti turkkia, joten jos ei ole tarvetta saada koiraa nopeasti kuivaksi voi turkin  antaa kuivua itsellään. Pidä kuitenkin varasi ettei koira pääse vilustumaan.
Käytä koirille tarkoitettuja harjoja, ei ihmisten. Karstan käytöstä ollaan kahta mieltä, toiset pitävät sitä hyvänä, toisten mielestä se kuluttaa turkkia. Kammaksi valitse metallinen kampa, ei muovista.
Erilaiset puvut ja valjaat voivat takkuunnuttavat turkkia eli kannattaa harjata koira heti
käytön jälkeen. Valjaat saattavat myös kuluttaa turkkia, joten jos aiot käydä näyttelyissä, älä käytä valjaita jos huomaat niiden ”syövän” turkin.

 

Näyttelyt

Jos haluat käydä pentusi kanssa näyttelyissä, opettelu pitää alkaa jo pennusta. Ja vaikka et haaveilisikaan näyttelyurasta on silti hyvä totuttaa koira vieraan ihmisen käsittelyyn. Siitä on apua silloinkin kun joudutte käymään eläinlääkärissä. Eli pyydä tuttaviasi vilkaisemaan koiran hampaat ja muutenkin tutkimaan koiraa. Ja kun pentu antaa nätisti katsoa itseään, heti kehut palkaksi.

Näyttelyissä koira joutuu seisomaan pöydällä tuomarin katsottavana, joten tähänkin asiaan pitää totutella. Älä silti milloinkaan jätä koiraa millekään tasolle yksinään. Putoaminen pöydältä jää taatusti koiran mieleen.

Rotumääritelmän mukaan karvattoman kiinanharjakoiran korvien tulee olla pystyssä, powderille sallitaan luppakorvat. Kotikoiralla tästä ei ole haittaa muuten kuin jos omistaja mieluummin katselee pystykorvaista harjakoiraa. Näyttelyissä luppakorvaisuudesta nakulla rangaistaan.

Toisinaan karvattoman korvat eivät tahdo pysyä pystyssä ja silloin omistajan pitää auttaa niitä tukevoitumaan oikeaan asentoon. Korvat tuetaan teipin avulla, teipin laittaminen on koirakohtaista, eri koirille sopii erilailla laitettu teippi. Toiset kaipaavat teippiä korvan sisäpuolelle, usein myös korvan teippaaminen pituussuunnassa  löysälle ”tötterölle” auttaa.  Tämän oppii vain kokeilemalla ja neuvon kyllä tässäkin asiassa.

Teippaamisaika riippuu koirasta, toiset tarvivat vain pientä apua, toisilla teippaaminen kestää kauemmin jotta tulos on pysyvä.

Korvan tuuletuksesta tulee huolehtia vaikka sitä jouduttaisiinkin teippaamaan. korvaa ei saa kokonaan tukkia! On myös hyvä päivittäin tarkistaa ettei koira ole raapinut teipattua korvaa tai ettei iho ärsyynny käytettävästä teipistä.

Oikein laitettua teippiä ei tarvitse päivittäin vaihtaa (turha irtirepiminen saa ihon araksi), yleensä teippi irtoaa itsestään muutamassa päivässä.

Näyttelyssä koira esitetään ohuessa näyttelyhihnassa. Myös siinä esiintyminen vaatii oppimista. Tarkempia ohjeita näyttelyyn valmistautumisesta, esittämisestä ja näyttelyn kulusta on helpompi antaa suullisesti, joten kysy aiheesta jos olet kiinnostunut.

Kasvattajana olen tietenkin iloinen jos haluat tulla koirasi kanssa näyttelyyn. Se ei ole mikään vaatimus uuden koiran omistajalta mutta autan mielelläni näyttelyyn liittyvissä asioissa tai voin ottaa koirasi mukaan johonkin näyttelyyn mihin olen itse menossa.

Koiran kunnostaminen näyttelyyn on koirakohtainen asia, nakulla riippuen esim. mahdollisen  ylimääräisen karvan määrästä, powderilla kuonon ajelu jne.  joten siitä voit kysyä suullisia neuvoja tai voimme yhdessä laittaa koirasi näyttelykuntoon kunnes opit laittamaan sen itse.

Koirajärjestöjä:

Suomen Kennelliiton jäsenenä saat Koiramme lehden ja mahdollisia alennuksia esim. koiravakuutuksesta joissakin vakuutusyhtiöistä. 

Kiinanharjakoirien rotuyhdistyksenä suomessa toimii Suomen kiinanharjakoirat ry. Yhdistyksen nettisivut osoitteessa www.kiinanharjakoirat.tk