Rotumääritelmä

FCI:n ryhmä 5: Pystykorvat ja alkukantaiset tyypit - (alaryhmä 6)

Alkuperämaa: Peru
(Hyväksytty: Standard FCI No 310 30.3.1994, käännös SKL-FKK 20.3.1997)
Suomen Kennelliitto- Finska Kennelklubben ry

KÄYTTÖTARKOITUS: Seurakoira.

YLEISVAIKUTELMA: Tyylikäs ja solakka koira, joka ilmentää nopeutta, voi-maa ja tasapainoa olematta karkea. Rungon karvattomuus on rodun olennainen erityispiirre. Toinen erikoisuus on hampaisto, joka tuskin koskaan on täydellinen. Perunkarvatonkoira on arvokas ja isäntäväkeensä kiintynyt, mutta vieraita kohtaan varautunut. Se on eloisa, valpas ja hyvä vahti.

TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA: Säkäkorkeuden suhde rungon pituuteen on noin 1 : 1; nartun runko voi olla hieman pitempi kuin uroksen.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Hienostunut ja kotiväkeensä kiintynyt, samalla eloisa ja valpas; vieraiden läsnäollessa epäluuloinen ja hyvä vahti.

PÄÄ: Susimainen.

KALLO-OSA: Keskipitkä; kallon ja kuonon ylälinjat ovat yhdensuuntaiset, pieni poikkeama yhdensuuntaisuudesta sallitaan. Kallo on ylhäältä katsottuna leveä ja pää kapenee kirsua kohti. Kulmakaaret ovat kohtuullisen kehittyneet; niskakyhmy on tuskin havaittava.

OTSAPENGER: Vain hieman havaittava (noin 140°).

KIRSU: Värin tulee olla sopusoinnussa eri ihonvärien kanssa.

KUONO-OSA: Kuonoselkä on sivulta katsottuna suora.

HUULET: Niin tiukat kuin mahdollista ja tiiviisti ikenien myötäiset.

HAMPAAT / PURENTA: Etuhampaiden purenta on leikkaava, kulmahampaat ovat normaalisti kehittyneet. On sallittua, että yksi tai jopa kaikki väli- ja poskihampaat puuttuvat.

POSKET: Normaalisti kehittyneet. Alaleuka on vain hieman kehittynyt.

SILMÄT: Ilme on tarkkaavainen ja älykäs. Silmien tulee olla keskikokoiset, hie-man mantelinmuotoiset, eivät syvällä sijaitsevat eivätkä ulkonevat, eivät liian kaukana eivätkä liian lähellä toisiaan. Silmien väri voi vaihdella mustasta kaikkiin ruskean sävyihin jopa keltaiseen asti ihon väriin sointuen. Silmien tulee kuitenkin aina olla keskenään saman väriset. Silmäluomien väri voi vaihdella mustasta vaaleanpunaiseen vaaleanaamaisilla koirilla. Vaaleanpunaiset luomet ovat sallitut, mutta eivät toivotut.

KORVAT: Pystyt koiran ollessa tarkkaavainen, lepotilassa taaksepäin taittuneet. Korvat ovat keskipitkät, tyvestään leveät ja kapenevat tasaisesti kohti lähes terävää kärkeä. Korvan kiinnityskohta alkaa kallon yläosasta jatkuen viistosti kallon sivulle. Korvan pituusakselit muodostavan lähes 90°:n kulman korvien ollessa pystyssä.

KAULA: Ylälinjaltaan kaartunut, suunnilleen pään pituinen, tylpän kartion muotoinen ja lihaksikas. Kaulanahka on ohut, joustava ja tiivis. Ei löysää leuanalusnahkaa.

RUNKO: Keskivahva.

YLÄLINJA: Suora, joillakin yksilöillä lanneosa saattaa olla kaareva.

SÄKÄ: Ei korostunut.

SELKÄ: Sivulta katsottuna suoran selän ja hyvin kehittyneiden selkälihasten ansiosta selkä on selkärangan molemmin puolin kupera lanteeseen asti.

LANNEOSA: Voimakas, lihaksikas ja pituudeltaan lähes 1/5 säkäkorkeudesta.

LANTIO: Ylälinjaltaan hieman kaareva ja asennoltaan noin 40°:en kulmassa vaakatasoon nähden. Vankka ja lihaksikas rakenne antavat hyvän työntövoiman.

RINTAKEHÄ: Edestä katsottuna hyvin tilava, ei kuitenkaan liioiteltu; ulottuu lähes kyynärpäiden tasolle. Kylkiluut ovat hieman kaarevat; rintakehä ei saa olla litteä. Rintakehän ympärysmitta kyynärpäiden takaa mitattuna on noin 18% säkä-korkeutta suurempi.

ALALINJA JA VATSA: Vatsaviiva kohoaa tyylikkäästi ja selvästi, mutta ei liioitellusti, rintakehän alaosasta alkaen kohti kupeita.

HÄNTÄ: Alas kiinnittynyt, tyvestään paksu, kärkeä kohti kapeneva ja ulottuu lähes kintereeseen. Koiran innostuessa häntä voi kohota kaareksi selkälinjan yläpuolelle, mutta ei koskaan rullalle kiertyneenä. Lepotilassa riippuvan hännän pää on pienellä kaarella ylöspäin. Toisinaan häntä on vatsan alla alalinjan myötäisesti. Häntää ei typistetä.

RAAJAT
ETURAAJAT
YLEISVAIKUTELMA:
Eturaajat ovat tiiviisti runkoon liittyneet ja edestä kat sottuna täysin pystysuorat.
LAVAT: Muodostavat olkavarren kanssa 100 - 110°:en kulman.
KYYNÄRPÄÄT: Eivät ulkokierteiset.
VÄLIKÄMMENET: Muodostavat sivulta katsottuna 15 - 20°:en kulman.
KÄPÄLÄT: Keskipitkät ja muistuttavat jäniksenkäpäliä. Päkiät ovat vahvat ja kuumuutta sietävät. Varpaiden välinen nahka on hyvin kehittynyt. Kynnet ovat mieluiten mustat mustilla ja vaaleat vaaleilla koirilla.

TAKARAAJAT
YLEISVAIKUTELMA: Takaraajojen lihakset ovat pyöristyneet ja joustavat. Takaa katsottuna takaraajat ovat pystysuorat.
REIDET: Pakarat ovat selvästi kaarevat, reidet muodostavat lantion kanssa 120° - 130°:en ja säären kanssa 140°:en kulman.
KÄPÄLÄT: Kuten etukäpälät. Kannukset tulee poistaa.
 

LIIKKEET: Raajojen rakenteen ja kulmausten johdosta liikkeet ovat melko lyhyet ja nopeat, samalla kuitenkin pehmeät ja joustavat.
 

NAHKA: Sileä ja joustava kaikkialla rungossa, mutta voi muodostaa joitakin pyöristyneitä, lähes yhteen kerääntyneitä uurteita päässä, silmien ympärillä ja poskissa. Tutkimusten mukaan rodun edustajien ruumiin ja ihon lämpötilat ovat täsmälleen samat kuin muilla roduilla. Karvapeitteen puuttumisen johdosta lämmönsäteily iholta on välitöntä ja suoraa, kun taas karvaisilla koirilla lämpö suodattuu luonnollisesti karvapeitteen läpi.

KARVAPEITE
KARVA: Karvattomalla koiralla ei ole karvapeitettä. Hieman karvoja hyväksytään päässä, raajojen ja hännän kärjessä sekä joskus yksittäisiä karvoja selässä.
VÄRI: Nahan väri vaihtelee mustasta liuskeenmustaan, norsunmustaan, sinimustaan, harmaan kaikkiin sävyihin ja tummanruskeasta vaaleaan. Koirat voivat olla yksivärisiä tai niillä voi olla vaaleanpunertavia läiskiä missä tahansa rungossa.

KOKO JA PAINO
SÄKÄKORKEUS:
Kolme kokoluokkaa:
- pieni 25 - alle 40 cm
- keskikokoinen 40 - alle 50 cm
- suuri 50 - 65 cm.
PAINO: Paino on suhteessa kokoon:
- pieni 4 - 8 kg
- keskikokoinen 8 - 12 kg
- suuri 12 - 23 kg.

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen.
- takaraajojen kannukset ja puolipystyt korvat.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET:
- runsaampi kuin rotumääritelmän kuvaama karvapeite
- karvojen esiintyminen kohdissa, joita rotumääritelmä ei mainitse
- albismi
- riippuvat tai typistetyt korvat
- hännättömyys, lyhyt tai typistetty häntä
- ylä- tai alapurenta
- vihaisuus ja sairaalloiset piirteet ovat hylkääviä virheitä.

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespusseihin.