Kiinanharjakoirat

Karvaton ja powder puff


Dragon Moonin laajempi pentuopas löytyy täältä

Usein kysyttyjä kysymyksiä löydät tästä

Harjakoirien väreistä voit lukea täältä

Nakujen runkokarvasta

Korvien teippaus

Hieman yleistietoa

Kiinalaisesta kirjallisuudesta löytyy jo 1400-luvulta mainintoja näistä oman arvonsa tuntevista lemmikeistä, mutta täysin varmoja rodun alkuperämaasta ei olla. Karvattomia koiria löytyy myös mm. Perusta (Perun karvaton koira) ja Keski- ja Etelä-Amerikasta (meksikon karvaton koira). Tänä päivänä isäntämaaksi katsotaan Iso-Britannia.
Suomeen ensimmäiset harjakoirat tuotiin 1980-luvulla.

Nimensä kiinanharjakoira on saanut pitkä- ja tuuheakarvaisesta päälakitupsustaan, jonka tulisi alkaa otsapenkereestä ja jatkua niskasta kaveten alas kaulaa pitkin. Harja voi olla minkä mittainen tahansa; pitkä ja runsas on kuitenkin ihanne. Tämän lisäksi karvoitus on sallittu vain tassuissa ja hännänpäässä, muuten koiran tulee olla karvaton, sekä ihon sileä, pehmeä ja koskettaessa lämmin. Poikkeuksena karvallinen muunnos, powder puff eli puuterihuisku, jolla tulee olla pehmeästä aluskarvasta ja pitkistä harsomaisista päällyskarvoista muodostunut turkki.

Käytännössä monilla nakuilla kasvaa myös ylimääräistä runkokarvaa joka ainakin näyttelyihin on siistittävä pois.

Harjakoirilla sallitaan kaikki värit. Karvattoman harjakoiran ihoa tulee säännöllisesti hoitaa, pesu ja rasvaus aina tarpeen mukaan ja powderin silkkimäinen turkki vaatii toki oman aikansa. Naku on arka kylmälle ja vedolle joten viileämmällä ilmalla puetaan lämpimästi vaatetta ja ulkoilukin maistuu taas mukavalle.

Energiaa tässä pienessä koirassa riittää pitemmällekin lenkille. Pitkät lenkit ei kuitenkaan ole pakko joten harjis sopii myös laiskemmalle ulkoilijalle;-)

Ominaispiirteiltään rodusta katsotaan erottuvan kaksi eri tyyppiä: jalompi ja siroluustoinen tyyppi sekä rungoltaan ja luustoltaan raskaampi, tiivisrunkoinen tyyppi. Nykypäivänä kaksi rotumääritelmän mainitsemaa tyyppiä ovat kuitenkin sulautuneet melko paljon toisiinsa eikä ihan ääripäitä enää pahemmin näe.

Ihannekorkeus löytyy väliltä 23-33 cm, paino vaihtelee, mutta sen ei tulisi olla yli 5,5kg. Silmien tulee olla keskikokoiset, kaukana toisistaan ja mahdollisimman tummat. Korvat suuret ja pystyt, hapsulliset tai hapsuttomat, powderille sallitaan luppakorvat. Pään yleisvaikutelma on viehättävä, ilme valpas. Huulet tiiviit ja ohuet.

Harjakoiran liikkeiden tulee olla pitkät, sulavat ja tyylikkäät. Häntä on korkealle kiinnittynyt. Levossa häntä on alhaalla mutta liikkeessä nostetaan ylös.

Luonteeltaan harjakoira on toimelias, utelias ja viehkeä koira, ei koskaan vihainen mutta osaa kyllä olla hyvin omapäinen. Harjakoiralla ei ole erityistä miellyttämisen halua mutta perustottelevaisuus pitää näillekin veitikoille opettaa.
Harjakoira valloittaa nopeasti ihmiset ja katsoo heidät melkein omaisuudekseen. Harjakoirat ovat varsin leikkisiä ja alkuun päästyään eivät välttämättä heti malta lopettaa. Temperamenttia löytyy isompienkin koirien kanssa seurusteluun. Harjakoira myös tuntee arvonsa ja useimmat esiintyvät mielellään huomion keskipisteenä. Jos viet harjakoiran paikan sohvalla se todennäköisesti tunkee väen väkisin syliisi. Yöt harjakoira viettää mieluiten omistajansa peiton alla lämpimässä.

Terveys

Toisinaan nakuilla saattaa esiintyä iho-ongelmia, ihottumaa tai finnejä. Tähän vaikuttanevat osaltaan perintötekijät ja oikeanlainen ruokinta. Ruokavalion vaihdosten yhteydessä kannattaa pitää silmällä myös ihon kuntoa. Kesäisin varsinkin vaalean koiran nahkaa pitää suojella aurinkorasvalla siinä missä ihmisenkin ihoa. Karvaton harjakoira ruskettuu auringosta ja saattaa kesällä olla melkein musta kun taas talviväritys on vaalea. Harjakoira huolehtii myös itse ihostaan puhdistamalla sitä nuolemalla.


kesällä

ja talvella


Karvattomuuden geeni vaikuttaa myös hampaisiin joten nakulla saattaa esiintyä hammaspuutoksia tai virheasentoja. Powderilla kuuluu olla täydellinen hampaisto ja molemmilta muunnoksilta vaaditaan leikkaava purenta näyttelyissä. Hampaiden vaihtumisen aikaan tulee tarkkailla varsinkin kulmahampaita sillä maitohampaat eivät aina lähde ilman eläinlääkärin avustusta.
Tämän hetkisen tiedon mukaan perinnöllisenä sairautena rodulla voi esiintyä Legg-Perthes niminen lonkkaluunpään kuoliosairaus. Maassamme on myös tavattu joitakin epilepsia-tapauksia. Kääpiökoirille yleistä vaivaa, polvilumpion sijoiltaan menoa voi esiintyy myös harjakoirilla.

Myös Suomesta on löytynyt joitakin PRA tapauksia harjakoirilla. PRAn prcd muotoon on olemassa geenitesti.

Lisää sairauksista joita voi esiintyä myös harjakoiralla voit lukea täältä.

Jalostus

Jalostuskoirille suositellaan silmä- ja polvitarkastusta. 

Nykyisin on mahdollista tehdä myös DNA testi PRA:n prcd muodon toteamiseksi. (Optigen USA)

Pentuja teetettäessä kahden karvattoman tai powderin ja karvattoman risteytyksessä tuloksena on yleensä sekä karvattomia että karvaisia pentuja. Kaksi powderia sen sijaan tuottaa vain karvaisia pentuja.

Teoriassa jos pentueessa on neljä pentua ja vanhemmat ovat molemmat karvattomia, tuloksena olisi 1 pp, 2 karvatonta ja yksi kuollut pentu. Sillä mikäli pentu saa karvattomuus geenin molemmilta vanhemmiltaan se kuolee koska geeni on ns. letaali. 

Jos vanhemmista toinen on pp ja toinen karvaton pentuja syntyy 2 karvatonta ja 2 powderia, Ja siis molempien ollessa powdereita karvattomuuden geeniä ei pentueeseen tule.

Näin siis teoriassa, sattuma sanelee sitten sen mikä on lopputulos:-)

Joitakin legendoja...

Harjakoira ei ole luonnostaan allerginen villalle, niin kuin joskus on väitetty. Tietenkin aito villavaate saattaa pörröisenä kutittaa ihoa ja siten aiheuttaa raapimista jne. Joku näkemäni koirakirjakin väitti että tämän takia harjakoiraa ei tulisi pukea lainkaan, ei siis pidä paikkaansa vaan koira pitää suojata kylmällä ilmalla.
Harjakoira ei myöskään hikoile nahkansa kautta vaan kielensä kautta niin kuin muutkin koirat.
Hurjin väite, joka löytyi myös jostain vanhasta koirakirjasta, lienee että harjakoirat olisivat ainakin osaksi avaruudesta kotoisin...

AllergiaSaan toisinaan kyselyitä koskien harjakoiria ja koira-allergiaa. "Olen allerginen koirille, voinko ottaa silti harjakoiran" kysymykseen ei voi vastata varmuudella kukaan. Tiedän allergisia ihmisiä joille naku harjakoira on sopinut lemmikiksi, mutta on myös tapauksia, joissa nakukin on ollut liikaa.
Tietenkään varsinkaan aidosta nakusta ei juuri karvaa lähde mutta hilsepölyä kylläkin. Hilseen määrää voi vähentää hyvällä nahan hoidolla, eli pesu ja rasvaus riittävän usein.